Question 1. How do I Join Indian Army? What is the minimum qualification to join Indian army?

Answer.  Thank you for your interest in the Army. You may visit our webpage by clicking here (www.indianarmy.gov.in) where you will find all the details that you need. Do contact us if you still have any further query.

Question 2.  My Age is above 25, but my dream is to serve the nation by joining the Army?

Answer. You can join the Territorial Army. For more details visit our webpage by clicking here (www.indianarmy.gov.in) or contact Additional Directorate General Territorial Army, General Staff Branch, IHQ of MoD (Army), L Block, Church Road, New Delhi – 01, Tele Numbers 011-23094365, 23092186.

Question 3. What is the salary structure after the 6th Pay Commission?

Answer.

RANK PAY BANDS/SCALE GRADE PAY MSP
LIEUTENANT PB-3/15600-39100 5400 6000
CAPTAIN PB-3/15600-39100 6100 6000
MAJOR PB-3/15600-39100 6600 6000
LT COLONEL PB-437400-67000 8000 6000
COLONEL PB-437400-67000 8700 6000
BRIGADIER PB-437400-67000 8900 6000
MAJOR GENERAL PB-437400-67000 10000 6000
LT GENERAL/ HAG SCALE 67000 – (annual increment @ 3 % – 79000) NIL NIL
Hag + Scale *

* Admissible to 1/3rd of total strength of Lt Gens

75500 – (annual increment @ 3% – 80000) NIL NIL
VCOAS/ ARMY CDR/ LT GEN (NFSG) 80000 (Fixed) NIL NIL
COAS 90000 (Fixed) NIL NIL

 

Question 4. I had qualified in CDSE. When is my date of interview?

Answer. After the declaration of result by UPSC, the interviews are normally conducted after 45 to 60 days. You can see your SSB interview details on this website.

Question 5. I am unable to attend the interview on the date given. What should I do?
Answer. Send us an e mail on [email protected] suggesting period suitable to you. We will try and accommodate you as per your availability.

Question 6. I am having problem in my eye sight. Am I eligible for the SSB interview?
Answer.  The medical standards for joining Armed forces are laid down. They are different for different categories. For details please visit our recruitment websitewww.joinindianarmy.nic.in.

Question 7.  I haven’t received the regular call letter. Now I receive the absentee call up letter and I couldn’t attend the interview on the date scheduled. Do you give another date immediately?

Answer. No, further date is given after absentee batch. To avoid such eventualities you are advised to visit www.joinindianarmy.nic.in to see details about SSB interviews well in advance.

Question 8. My sister’s marriage has been fixed a day prior to my reporting at your centre. Can I get a second chance?

Answer. Yes, you can write/speak to the concerned Selection Centre about your problem and get the date extended. You can also contact us on e mail at [email protected]

Question 9. I am coming by AC class. What can I be reimbursed with in the form of Travelling Allowance?

Answer. You can only get the Traveling Allowance of entitled class of Railways.

Question 10. The documents of my son were deposited in the College or University. You are telling that he should bring the original documents for the interview. What can we do?

Answer. You are advised to get photocopy duly attested by Gazetted Officer while coming for SSB interview. However originals will have to be produced at the time of joining the Academy.

Question 11. I had deposited my certificates in the counseling centre. As per earlier clarification I approached them to give bonafide certificate and they have denied. What can I do now?

Answer. You are advised to get photocopy duly attested by Gazetted Officer while coming for SSB interview. However originals will have to be produced at the time of joining the Academy.

Question 12. Do you give food and accommodation free of cost or recover at later stage?

Answer. Boarding and lodging is free of cost. No such recovery is done at a later stage.

Question 13. I had opted for Air Force. Why I have been called for an interview at centre which is selecting candidates for Army?

Answer. Candidates who habitually wear glasses are not considered for Air Force. Hence, they are given their second choice and are interviewed accordingly. Also, since Air Force is unable to handle all their candidates, their load is shared by Army Selection Boards.

Question 14. What are the avenues available to me to become officer at intermediate level?

Answer. NDA and 10+2 TES entries are available. Visit our website www.joinindianarmy.nic.in for complete details.

Question 15. What are the avenues available to me to join army at Graduate level?
Answer. Following entries are available:-

(a) IMA
(b) OTA
(c) NCC Special Entry Scheme
(d) TGC
(e) UES.
For complete details visit our website www.joinindianarmy.nic.in.

Question 16. What are the avenues available to me to join army as a technical graduate?

Answer. Technical Graduate course and UES course for Permanent commission and Short Service Commission are available. For details visit website www.joinindianarmy.nic.in.

Question 17. I have done NCC training and obtained ‘C’ certificate, What are the avenues available for me?

Answer. Certain vacancies for NCC ‘C’ certificate holders are reserved for IMA and OTA. For IMA you have to apply through UPSC ie combined Defence Services Examination (CDSE) and for OTA through NCC Special entry Scheme for which advertisement is published in Jun/Jul and Nov/Dec every year. NCC Special Entry scheme is a Non UPSC Entry.

Question 18. If I receive my SSB interview date once, it is possible to fix the same at any other time?

Answer. Yes, If you are unable to attend the SSB interview due to unavoidable circumstance, you can write/speak on tele to the concerned Selection Centre from where you have got the call. They will give you another date for SSB interview.

Question 19. What are the facilities available for guidance / information / clarification regarding the application form?

Answer. Candidates can contact Additional Directorate General of Recruiting at their Reception Room at West Block-III, RK Puram, New Delhi or over telephone No 011-26173215/011-26175473 on all working days between 0900hrs to 1700hrs.

Question 20. Will I get any compensation if I get injured during SSB interview?

Answer. No compensation will be paid in respect to any injury sustained as a result of test conducted at SSB.

Question 21. Where do I have to report for interview once I qualify for the SSB interview?

Answer. The interviews for Army candidates are conducted at one of the following centres :-

(a) Selection Centre East Allahabad.
(b) Selection Centre Central Bhopal
(c) Selection Centre South Bangalore

Question 22. What is the procedure for Joining Territorial Army (TA)?

Answer.   Only male citizens who are graduate gainfully employed and between the age of 18 to 42 years are eligible for grant of commission in TA, as non department TA commissioned officers. The advertisement for TA commission, as an Officer, is published twice a year i.e. Jan/Feb and Jul/Aug. A postal order of Rs.10/-, along with bio-data and a self addressed envelope containing postage stamp of Rs.12/- is required to be sent to the concerned TA Group HQ. You can apply to the concerned TA Group HQ for a application form and submit the completed form along with copy of the required documents to the same Command :-

(a) Contact Details of Respective commands are as under:-

(i) TA Group HQ, Southern Command, Pune – 01
(ii) TA Group HQ, Western Command, Building No 750, Sector 8B, Chandigarh (UT)
(iii) TA Group HQ, Eastern Command, Kolkatta- 21
(iv) TA Group HQ, Central Command, Lucknow- 02

(c) For more details you can visit our webpage by click here or contact Additional Directorate General Territorial Army, General Staff Branch, IHQ of MoD (Army), L Block, Church Road, New Delhi – 01, Tele 011-23094365, 23092186.

Question 23. What is the procedure for joining Defence Security Corps?

Answer. You may visit our webpage by clicking here (www.indianarmy.gov.in) where you will find all required details.

Question 24. What is the procedure for joining Army Medical Corps as Doctor?

Answer.  The application for Short Service Commission in Army Medical Corps are invited by way of advertisement in all leading Newspapers including Employment News and our website www.indianarmy.gov.in as and when vacancies are available. You are advised to watch out for our advertisement and apply accordingly. You may visit the u/m link if Indian Army Website for more information :-

http://indianarmy.nic.in/Site/FormTemplete/frmTempSimple.aspx?MnId=LXdync7Y4q1ZNQX3mlK4bw==&ParentID=0e4TDQQkVRITBK/gTPALyw==

Question 25. How can we invite Indian Army for campus in College / University?

Answer. College / University may approach directly to ‘A’ Branch of respective Command Headquarters, under which area they fall for their campus request.

Also Read  CAPF Assistant Commandant - Study Plan, Cut offs, Study Material,books

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here